top of page

Sisakdetektálás Hikvision kamerával - teszt és programozási útmutató

Frissítve: 2023. febr. 21.

A Hikvision, mesterséges intelligenciát használó DeepinMind technológiájával lehetőség van arra, hogy - például építkezéseken - detektáljuk a dolgozók munkavédelmi sisakjának meglétét vagy éppen hiányát. A megfelelő kiegészítőkkel olyan rendszert állíthatunk fel, amivel figyelmeztethetjük azokat, akik nem viselnek munkavédelmi sisakot. A sisak hiányáról pedig akár fényképet is készíthetünk.



Tesztelt eszközök

  • Kamera: iDS-2CD7A46G0-IZHS FW: V5.5.121 build 200427

  • Rögzítő: DS-9632NI-I8 FW: V4.22.005 build 191208

  • Szoftver: IVMS-4200 - v3.2.0.10


Megjegyzés
Amennyiben utólag is szeretnénk a képeket kimenteni, mindenképpen szükségünk lesz SD kártyára, mert erre tudjuk majd menteni a riasztási képeket. Rögzítőre sajnos még nem menthető a VCA kezelés. Amennyiben rögzítő is van a rendszerünkben arra a videó felvételeket el lehet menteni, de a sisak (hiányának) detektálásáról szóló képeket csak SD kártyára menti az eszköz.


IVMS 4200 kliens beállítása


IVMS-ben a "riasztási központban" (Event Center) tudjuk monitorozni az eseményt, miután az eszközt hozzá adtuk a kliens programhoz.

Riasztás kezelésnél hangriasztást vagy felugró ablakot lehet beállítani. Az események fölött lehet beállítani a felugró ablakot, ("Enable alarm triggered pop-up image" avagy "riasztás által generált felugró ablak aktiválása") és hozzá egy hangjelzést (audio on/off).

Az eseményt kiválasztva alul láthatjuk a készített képeket, illetve a videó - amennyiben van - automatikusan is elindulhat ha aktiváljuk az "automatikus lejátszás" jelölőnégyzetet.



Teszteredmények


  1. A kamera meg tudja különböztetni a különböző „fejfedőket”.

  2. Ki tudja szűrni és riasztást ad az alábbi esetekben is:

    1. baseball sapkára, akár hátra felé hordva is

    2. biciklis sisakra

    3. kézzel takart fejre

    4. ha az illető nem néz a kamerába akkor is jön riasztás (kopasz embernél lehet hiba)

    5. oldalról nézett arcokra is küldi a riasztást, ha nem hord sisakot

  3. Észlelt hibák vagy hiányosságok:

    1. amennyiben más mögött rejtőzve megyünk és nem látja teljesen az arcot úgy nem jön riasztás

    2. sűrű áthaladásos teszt alatt 1 embert engedett át tévesen, de a többi nem valódi sisakra riasztott (sapka, biciklis sisak, stb.)

    3. kopasz emberre előfordulhat, hogy nem jön riasztás amennyiben a szemét nem látja a kamera (erősen lefelé nézve közelítette meg a kamerát), amennyiben már látta teljesen az arcot a kopasz fejjel együtt a riasztás megérkezik.

    4. IVMS-ben az export nem működik így mindenképp az eszköz webes felületéről kell kinyerni a képeket, ahol egy teljes képet tudunk letölteni és egy nagyított képet az arcról.

    5. Sisak/fejfedő színét nem képes beazonosítani

Letöltött kép


Összegzés


Összességében jól használható megoldás, ha riasztást akarunk kapni a szabályszegő dolgozókról kép mentéssel együtt. Még egy "meglepetése" a kamerának, hogy képes használni a sisak detektálással párhuzamosan egy ki/belépés számlálót. A bejáratnál elhelyezve azonnal láthatjuk mennyien jöttek be a területre, illetve hagyták el azt. A számlálót OSD-n keresztül jeleníthetjük meg külső képernyőn, amit manuálisan, a webes felület lehet nullázni. Ugyanitt riportokat generálhatunk az érkezések és távozások számáról és időpontjairól.

bottom of page